Caroline Jensen, Hotel Manager på Scandic S:t Jörgen berättar om hur hennes dotter fick hjälp av Wake Me Up.

Under pandemin tog min dotter studenten och var lite vilse i sig själv. Hon försökte hitta sin framtid men var osäker och visste inte riktigt vilken riktning hon skulle gå. Vi föräldrar stöttade så gott vi kunde, men kände att det var lätt att försöka styra henne åt vad vi ansåg var rätt väg. Jag kände att jag inte riktigt räckte till att svara på hennes frågor och hur jag skulle få henne trygg i sig själv.

Hur var din känsla som förälder att ditt barn valde att boka tid för coaching? Vilken insyn/upplevelse fick du?

Av en slump fick jag kännedom om Wake me up och läste på lite. Det här kändes som en gåva att kunna erbjuda min dotter. Det var upp till henne att boka in sig, men jag stöttade och uppmanade henne att våga prova. Om det inte skulle ge henne något, hade hon inte förlorat något på det. När hon väl hade tagit mod till sig att boka ett möte, satte hon sig att skriva ner massa frågor som ”poppade” i huvudet på henne. Jag var mäkta stolt (även hon) när hon kom ut ifrån rummet efter en timmes coachning och hon visste vad hon ville. Denna gången räckte det fint med ett samtal. Hon var en helt ny människa med ett mål. Hon hade haft det i sig, men visste inte vad omgivningen eller vi föräldrar skulle tycka om det. Det kändes otroligt bra för mig också. Plötsligt hade vi en spännande framtid att se framemot och hon var så säker på sin sak. Hon har även valt att två år senare boka in två nya samtal för coachning för att igen få hjälp med att hitta sin inre riktning.

Vad skulle du säga till andra föräldrar som funderar på att tipsa sina barn om coaching hos Wake Me Up?

Gör det, tveka inte. Vi föräldrar kan inte alltid ställa de rätta frågorna eller vara opartiska i samtalet med ungdomarna. De har ofta svar på sina egna frågor, vilket visar sig när en opartisk coach får ställa frågor och vända och vrida på ungdomarnas svar. Det stärker deras självkänsla och självförtroende när de får hjälp på vägen av någon som inte lägger in sina egna känslor och värderingar (vilket jag tror att vi föräldrar har en tendens att göra).

Har du själv testat på coaching någon gång?

Jag har själv nyligen testat på coaching. Jag gjorde det delvis för min egen skull men även för att jag skulle förstå vad det innebär för min dotter. Även när man är vuxen kan man bli lite osäker och tappa självförtroendet stundvis. Det här hjälpte mig att se min framtida resa och vilka delmål jag ska fokusera på i det närmsta för att ta mig dit.

Vilken effekt tror du att gratis professionell coaching till unga kan ha på samhället i stort?

Jag tror att vi kan få mer trygga ungdomar som mår bättre och målmedvetet kan hitta sin roll i samhället. I dag pratas det mycket om psykisk ohälsa och att det är högt tryck på sjukvården. Kan vi med hjälp av gratis professionell coaching hinna fånga ungdomarna innan det blir ohållbart, har vi mycket att vinna.

Ord från Carolines dotter:

Lyxen att få ett utifrån perspektiv på alla mina frågor av en oberoende person är ovärderlig. Dom är inte rädda att ställa djupare eller obekväma frågor som mina föräldrar inte har vågat eller tänkt på. Coachen vet hur han eller hon ska hantera mina svar och är nyfiken och vågar utmana. Föräldrarna ger mig gärna svaren utifrån deras egna värderingar/erfarenheter (vilket kan vara rätt) men coachen ställer alltid frågan tillbaka, så att jag själv hittar svaret vilket leder till bättre självkänsla. Mina coacher som jag haft har även gett mig verktyg för hur jag ska tänka på om jag stöter på samma eller liknande utmaningar i framtiden. Tex visade det sig att min svaghet var att inte använda magkänslan, vilket coachen hjälpte mig att förstå och lita på i framtiden.